You are here:      Αρχική Νεα Νέα-Ανακοινώσεις ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ

     Στην προσπάθεια προστασίας και διαφύλαξης των δασικών εκτάσεων της περιοχής της Μελιβοίας και σαν ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους στην κατάσβεση πυρκαγιών, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008 στη Μελιβοία, παρουσία αρχών του νομού και κατοίκων της περιοχής, ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός που τον λειτουργεί εθελοντικό σώμα, που συγκρότησαν ο Δήμος Μελιβοίας σε συνεργασία με το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών (ΕΣΕΠΑ). Ο σταθμός βρίσκεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των παλαιών σφαγίων, ο οποίος, στελεχωμένος απο περίπου σαράντα άτομα αποτελεί μια εστία συνειδητοποιημένων πολιτών που ενδιαφέρονται για την προστασία τόσο του ανθρώπου λοσο και του περιβάλλοντος.
     Πλήθος εθελοντών παρευρέθησαν στα εγκαίνια, που σηματοδότησαν την αρχή ενός νέου τρόπου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που βασίζετα κυρίως στην ενημέρωση και τη διαρκή εκπαίδευση των εθελοντών. Με το ελπιδοφόρο μήνυμα οτι η γνώση προστατεύει, η εθελοντική ομάδα της Μελιβοίας, αισθάνεται πλέον πιο δυνατή έχοντας έναν σταθμό πυρόσβεσης που διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κατάσβεση πυρκαγιών και αντιμετώπισης γενικότερα έκτακτων περιστατικών.

     " Δεν είναι δυνατό να μπορούμε να προφυλάξουμε τον τόπο μας και να μην το κάνουμε γιατί δεν έχουμε τα απαραίτητα μέσα. Στην πρόσφατη φωτιά που έπληξε τη Μελιβοίας ένιωθα σαν να καίγεται το σπίτι μου", λέει ο νεαρός εθελοντής Ηλίας Γκουντάρας, συμπληρώνοντας οτι η εκπαίδευση είναι απαραίτητη προυπόθεση για να δημιουργίσει πάνω απο όλα έναν χρήσιμο εθελοντή. Πρόσθεσε, μιλώντας με ενθουσιασμό, για την απόφαση του να αποτελέσει ένα απο τα μέλη της ομάδας των εθελοντών πυροσβεστών, οτι έγινε συνειδητά και η εκπαίδευσή τους είναι συνεχής με πρακτικά και θεωρητικά στάδια.
     Συγχαίροντας το δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών, τον προιστάμενο του γραφείου της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Λάρισας, το δήμαρχο Μελιβοίας, Αντώνη Γκουντάρα, τον πρόεδρο της ΕΣΕΠΑ κ. Νίκο Σαχινίδη, που είναι η "ψυχή του σταθμού" και επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή της ΤΕΔΚ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Φ. Γκούπας, μίλησε για την ενίσχυση του αισθήματος του εθελοντισμού ως στάση ζωής, που θα υποστηρίζεται απο τα κατάλληλα μέσα υποδομής έτσι ώστε σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη να μη χαθεό πολύτιμος χρόνος και οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα, μέσα απο την απαραίτητη ενημέρωση να αναλάβουν το έργο της προστασίας.
     -Ο πρόεδροςτης ΤΕΔΚ και δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Κ. Τζανακούλης, μιλώντας για την υλοποίηση της "εστίας" πυρόσβεσης υπογράμμισε οτι τέτοιες πρωτοβουλίες πάντα βρίσκουν ομόφωνη ανταπόκριση απο το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, η οποία στέκεται αρωγός σε θέματα που έχουν να κάνουν με την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως η συνολική δράση των μελών της αδίγησε και στην αγορά του αεροπλάνου κόστους 70.000 €, που παραχωρήθηκε στην ΣΑερολέσχη Λάρισας για την εντόπιση πυρκαγιών.
     -Ο αντινομάρχης κ. Χρ. Καλομπάτσιος αφιέρωσε την ομιλία του στους εθελοντές των οποίων η αυτοθυσία είναι τουλάχιστων συγκινητική και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα σε όλους. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Λάρισας, κ. Αρσενίου, συγκινημένος για τους συναδέλφους του που έχουν χαθεί τόνισε οτι ο νέος σταθμός πυρόσβεσης συμαίνει επιπρόσθετες υποχρεώσεις που όλοι πρέπει να αναλάβούν.
    -Ο δήμαρχος Μελιβοίας κ. Αντ. Γκουντάρας καλωσορίζοντας επισήμους και εθελοντές, διαβεβαίωσε οτι τα περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο.
    -Τέλος, το λόγο πήρε ο κ. Ν. Σαχινίδης, ο οποίος μίλησε για την ΕΣΕΠΑ, τη μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, στον τομέα που αφορά στο πλαίσιο της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος προσφέροντας συμπληρωματικό έργο στις Κρατικές Υπηρεσίες του τομέα πυρόσβεσης, διάσωσης και φυσικών καταστροφών χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέλει να τις αντικαταστήσει ή να τις υποκαταστήσει. "Η ποιότητα των παρεχόμενων εθελοντικών μας υπηρεσιών, είναι δεδομένο οτι είναι εφάμιλλη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και αντίστοιχες οργανώσεις με το Ε.Σ.Ε.Π.Α. υπάρχουν σε όλη της Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο, με τις οποίες βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία μέσω της συμμετοχής μας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυρόσβεσης, που απώτερο στόχο έχει την ενίσχυση των πολιτών όπου χρειάζεται".
   Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον γ.γ. της Περιφέρεια Θεσσαλίας κ. Φωτ. Γκούπα, στον πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Κων. Τζανακούλη, στον διοικητή της Πυροσβεστικής Λάρισας πύραρχος Ι. Αρσενίου και στον πρόεδρο της ΕΣΕΠΑ κ. Νίκο Σαχινίδη.
    Στην εκδήλωση των εγκαινίων μεταξύ άλλων παρευρέθησαν οι βουλευτές Κων. Αγοραστός, Φιλ. Σαχινίδης, Εκτ. Νασιώκας και Βασ. Έξαρχος, η επικεφαλής της "Συμφωνίας Ευθύνης" Ευαγγελία Λιακούλη, ο προϊστάμενος της ΤΕΔΚ κ. Δημ. Τσούμας και πλήθος κόσμου.