You are here:      Αρχική Νεα Νέα-Ανακοινώσεις Μάχη ζωής στο καμένο δάσος
Μάχη ζωής στο καμένο δάσος
Φ. Γκούπας : Υλοποιείται η δέσμευση του πρωθυπουργού

Αντ. Γκουντάρας : Θα ξαναζωντανέψουμε το δάσος

3050_titlos.jpg     Τα πρώτα έργα μέσα στα καμένα δάση της Μελιβοίας - δίνοντας το παράδειγμα πανελλαδικά για τον αγώνα που πρέπει να δοθεί ώστε να επουλωθούν οι πληγές στη φύση από τις πρόσφατες πυρκαγιές - ξεκίνησαν χθες καθώς με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ειδικά συνεργεία εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και έπιασαν δουλειά.

    Τη Μελιβοία πραγματοποιώντας περιοδεία μέσα στα έργα που γίνονται στα καμένα δάση επισκέφθηκε ο γ.γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας που συνοδευόμενος από το δήμαρχο κ. Αντώνη Γκουντάρα και στελέχη των δασικών υπηρεσιών ενημερώθηκε για την όλη προσπάθεια που γίνεται. Σαφώς ικανοποιημένος ο γ.γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας σε δηλώσεις του θα τονίσει ότι «η δέσμευση του πρωθυπουργού πως όπου υπήρχε δάσος θα ξαναγίνει δάσος παίρνει σάρκα και οστά με σειρά εξειδικευμένων δράσεων.

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να ξαναζωντανέψουν τα δάση που κάηκαν και για το λόγο αυτό κονδύλια άνω του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη δοθεί σε δασικές υπηρεσίες και δήμους της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Εχει δρομολογηθεί, συνέχισε μια σειρά παρεμβάσεων στην περιοχή Αγιάς -Μελιβοίας, στο Νότιο Πήλιο και στη Σκιάθο και δουλεύουμε με χρονοδιάγραμμα.

    Ηδη στη Μελιβοία ξεκίνησαν οι άμεσες παρεμβάσεις για την κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων ώστε να διαφυλάξουμε τους οικισμούς. Οι μελέτες που έχουν ανατεθεί, θα μας υποδείξουν, κατέληξε, τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να προβούμε σε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στο δάσος για την ορθολογική διαχείριση των δασικών πόρων και την ορεινή υδρονομία».


ΤΑ ΕΡΓΑ

3877_titlos.jpg     Τα έργα που έχουν ξεκινήσει μέσα σε ένα τοπίο από στάχτη και καμένα δένδρα προβλέπουν τη δημιουργία μικρών φραγμάτων από κορμούς και κλαδιά σε ρέματα και πλαγιές ώστε σε περίπτωση βροχής να μπορεί να συγκρατηθεί το χώμα και το νερό και να μην υπάρξουν πλημμύρες.

    Συγκεκριμένα οι καμένοι κορμοί των δένδρων κόβονται σε ύψος ενός περίπου μέτρου και χρησιμοποιούνται ως βάσεις πάνω στις οποίες τοποθετούνται οι κομμένοι κορμοί και κλαδιά σχηματίζοντας ουσιαστικά ένα πρόχειρο φράγμα, ενώ παράλληλα τα συνεργεία ξεκινούν και τον καθαρισμό των καμένων εκτάσεων. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μελιβοίας κ. Αντώνης Γκουντάρας που έχει ουσιαστικά αναλάβει και την καθημερινή... επίβλεψη των έργων σε δηλώσεις του, θα επισημάνει:

    «Φάνηκε, θα τονίσει, ότι το κράτος μπορεί να είναι αξιόπιστο και ότι μπορεί να υπάρξει συνέπεια λόγων και έργων όταν υπάρχει θέληση για συνεργασία και θέληση για δουλειά.

    Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι ο Α΄ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σε θέση να υλοποιήσει έργα με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

    Ξεκινήσαμε τα αντιδιαβρωτικά έργα σήμερα που είναι έργα πρώτης προτεραιότητας και όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με τα αρμόδια δασαρχεία και πιστεύουμε ότι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου θα έχουν γίνει τα βασικά έργα γύρω από τους οικισμούς έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα διαβρώσεων.

    Με εντολή του γ.γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν ανατεθεί από το δήμο μελέτες που αφορούν και την κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων μέσα στις κοίτες των ρεμάτων και έργα ορεινής υδρονομίας.

    Θέλουμε να αποκαταστήσουμε πλήρως όλο αυτό το καμένο δάσος και να το εντάξουμε πάλι στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας με ήπιες παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές θα αναδειχθούν μέσα από τις μελέτες που έχουμε αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Μιγγίρο».