You are here:      Αρχική Νεα Εκδηλώσεις ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ
ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ.

Στόχος η ανάδειξη ενός μοναδικού παραλιακού μνημείου.

Η αρχαία Μελιβοία, η πόλη του φημισμένου από τους ομηρικούς χρόνους, βασιλιά Φιλοκτήτη, αρχίζει σιγά-σιγά να "βγαίνει" από τα βάθη της γης που χρόνια τώρα ήταν θαμμένη αρχής γενομένης από το τείχος της, του οποίου για πρώτη φορά εντοπίστηκε ολόκληρο το περίγραμα. Στα χνάρια της Ιστορίας οι σημερινοί κάτοικοι της Μελιβοίας που με την παρότρυνση του δημάρχου της κ. Αντώνη Γκουντάρα ανέλαβαν πάλι δράση, παράτησαν της δουλειές τους,  και σκαρφάλωσαν στο ύψωμα που βρίσκονταν τα τα τείχη του παλιού κάστρου και προσφέροντας εθελοντική εργασία ξεκίνησαν υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου κ. Σταυρούλας Σδρόλια να καθαρίζουν τα τείχη, αναδεικνύοντας τα περίγραμμά τους μέσα από βλάστηση και χώματα. Στόχος είναι να αναδειχθεί το αρχαίο κάστρο και να προχωρήσουν οι έρευνες για την πλήρη αποκάλυψή του, ώστε στο μέλλον να αποτελεί ένα από τα παραλιακά μνημεία της περιοχής. 
 ethelontes1.jpg
Μία ομάδα εθελοντών, σήκωσαν τα μανίκια και μέσα στην σκόνη και την πυκνή βλάστηση ξεκίνησαν τον καθαρισμό.  ethelontes2.jpg
ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.

Η αναζήτηση της αρχαίας Μελιβοίας ήταν πάντα ένα παλιό όνειρο των αρχαιολόγων. Οι πρώτες έρευνες ξεκίνησαν στοω λόφο του Σκιαθά την 10ετία του '80 από τον αρχαιολόγο κ. Τζαφαλιά που εντοπίζει μέσα σε μια απροσπέλαστη από την βλάστηση περιοχή έναν σημαντικό αρχαίο οικισμό του 3ου π.χ. αιώνα που όμως τελικά δεν ήταν η αρχαία Μελιβοία. Έπειτα οι έρευνες συνεχίστηκαν στην Σκήτη όπου βρέθηκαν βυζαντινά τείχη, όμως ούτε και εκεί δεν ήταν κρυμμένη η παλιά πόλη. Τέλος διατυπώθηκε η άποψη ότι βρίσκεται στο Καστρί Βελίκας, εκεί που είναι το παλιό κάστρο και όλοι φένεται να συμφωνούν. "Εδώ ταιριάζουν οι αρχαίες περιγραφές, θα μας πει η αρχαιολόγος κ. Σδρόλια, που μιλούσαν για μια μεγάλη πόλη με σημαντικό λιμάνι, για μια εύφορη περιοχή με κυρίως αμπελοκαλιέργειες και μεγάλη παραγωγή κρασιού με σημαντικές μάλιστα εξαγωγές. Αμφορείς Μελιβοίας με κρασί βρέθηκαν σε πολλές αρχαίες πόλεις της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, όπως στην Αθήνα, σε Μακεδονικές πόλεις, στην Ιασό κ.λ.π.  Η αρχαία Μελιβοία ήταν εύρωστη οικονομικά και για αυτό και έκοβε δικά της νομίσματα που στην μία τους πλευρά είχαν ένα τσαμπί σταφύλια και στην άλλη η τον Διόνυσο η την νύμφη Μελιβοία.
Ηπόλη αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα με τον βασιλιά Φιλοκτήτη να συμμετέχει στον Τρωϊκό πόλεμο, ενώ γνωστή είναι και η τραγωδία του Σοφοκλή "Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ". Ξεκινήσαμε εργασίες καθαρισμού του τείχους, του οποίου για πρώτη φορά εντοπίστηκε όλο ττου το περίργαμμα . Το μεγαλύτερο τμήμα του χρονολογείται στους ρωμαϊκούς-αρχές βυζαντινών χρόνων περίπου 3 μ.χ., όμως μεγάλα τμήματα του τείχους χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο. Πρόκειται μάλλον γαι το τείχος που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 168 π.χ. Τότε έγινε μεγάλη μάχη, επακολούθησε λεηλασία και καταστροφή και η πόλη ερημώθηκε, όμως τα ευρήματαδείχνουν ότι πάλι ξανακατοικήθηκε".
 
 evrima2.jpgΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Εμείς σαν Δήμος, τονίζει ο  δήμαρχος κ. Αντώνης Γκουντάρας, συνδράμουμε στην προσπάθεια της Αρχιολογικής υπηρεσίας. Στόχος μας είναι όχι μόνο να γνωρίσουμε την ιστορία μας, αλλά να αναδείξουμε και να ενοποιήσουμε τα μνημεία της παραλιακής ζώνης του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου. Για το Δ' Κ.Π.Σ. υπάρχουν έτοιμες μελέτες ανάδειξης βυζαντινών εκκλησιών σε Κόκ. Νερό και Δερματά και ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει τις δύο μελέτες για το Κάστρο της Βελίκας και το Κάστρο Σκήτης, ώστε να ενταχθούν στο Δ' Κ.Π.Σ. 
Αναζητούμε εθελοντές και όποιος ενδιαφέρεται για εργασία μπορεί να το δηλώσει στην ιστοσελίδα μας η στο τηλέφωνο 2494350200. 

Στα ίχνη του ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ λοιπόν και όσοι εθελοντές... προσέλθετε.