You are here:      Αρχική Νεα Εκδηλώσεις ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

* Έργα και δράσεις που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τουρίστες

front_23.jpg Η εφαρμογή νέων μοντέλων ανάπτυξης του τουρισμού, που παράλληλα θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, όπως τη δημιουργία βιολογικού αγροκτήματος, την υλοποίηση αγροτουριστικών δράσεων και ήπιων αθλητικών δράσεων στη φύση εναλλακτικού τουρισμού..., παρουσιάστηκε την Κυριακή 26 Απριλίου σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του εθελοντικού σταθμού του Δήμου Μελιβοίας.
Οι ομιλητές κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα προτεινόμενων έργων και δράσεων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τουρίστες και ειδικότερα:

 

Ο κ. Φώτης Τσιαγγάλης πτυχιούχος του τμήματος Διαχείρισης Αγροτικού Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Συνδέσμου βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας, από τους πρωτοπόρους στην εφαρμογή της βιοκαλλιέργειας στο Ν. Λάρισας και τη Θεσσαλία, αναφέρθηκε στη βιολογική γεωργία προτείνοντας μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό ενός βιολογικού αγροκτήματος.

Ο κ. Νικόλαος Ντάγκας, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος πολλαπλών διπλωμάτων που αφορούν σε θαλάσσια αθλήματα και ήπιες δραστηριότητες στη φύση, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ειδικότερα πρότεινε ένα διαφορετικό τρόπο τουριστικής προσέγγισης της περιοχής, στον αντίποδα από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού που καταστρέφει το περιβάλλον και υποβαθμίζει τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.    
Ο κ. Θεόφιλος Παπαγεωργίου, Χημικός Μηχανικός, ως επαγγελματίας, ασχολείται συστηματικά, με θέματα ποιότητας, αναφέρθηκε στις σύγχρονες απαιτήσεις και πρακτικές στη διαχείριση παραγωγής αγροτικών προϊόντων – Διαχείριση ποιότητας και πρωτόκολλο GLOBALGAP. Ο κ. Ζήσης Αργυρόπουλος, περιβαλλοντολόγος, αναφέρθηκε στον Αγροτουρισμό, ένα εναλλακτικό είδος τουρισμού, που όπως υποστήριξε, ήδη καθιερωμένο στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών ενώ στη χώρα μας πραγματοποιεί τα πρώτα δειλά βήματα.

Ο κ. Τάσος Ψύρρας, που ασχολείται, μεταξύ άλλων, και με τη βιοκαλλιέργεια των αρωματικών φυτών από το 2000, μίλησε για το φασκόμηλο, τονίζοντας ότι η καλλιέργειά του μπορεί να δώσει ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα σε μια αγροτική οικογένεια.

Η κ. Ελένη Βογιατζή - Καμβούκου, γεωπόνος, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια αυτοφυούς και μη αυτοφυούς ρίγανης και χαμομηλιού, και σε διαπιστώσεις πειραμάτων που έγιναν σε πειραματικές εγκαταστάσεις στο ΤΕΙ Λάρισας, όπου είναι επίκουρη καθηγήτρια.

front_24.jpgΧαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, το μέλος της διοίκησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας κ. Χρ. Σιδερόπουλος και ο δήμαρχος Μελιβοίας κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Ήδη, ζούμε την παρακμή ενός μοντέλου ανάπτυξης, τόσο στη γεωργία όσο και στον τουρισμό, που αφήνει εδώ και αρκετά χρόνια τα αρνητικά σημάδια του.

Θεωρούμε, πως τόσο ο μαζικός τουρισμός, όσο κι η εντατική γεωργία, κλείνουν ένα μεγάλο κύκλο, κληροδοτώντας δυσεπίλυτα προβλήματα στο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές και στενεύοντας τα περιθώρια των επιλογών τους.

Δεν μηδενίζουμε, ούτε καταστροφολογούμε. Γνωρίζουμε καλά, πως τόσο η γεωργία, με τον τρόπο που ασκήθηκε, όσο κι ο τουρισμός στήριξαν οικονομικά αρκετές γενιές, έφεραν εισόδημα στους φτωχούς κατοίκους της υπαίθρου κι έδωσαν κίνητρα ανάπτυξης. Μα τώρα αγγίζουν τα όριά τους.

Οι περισσότεροι αναλυτές, θεωρούν πως το επόμενο στοίχημα, θα παιχτεί στην ποιότητα. Την ποιότητα όλων όσοι η γλώσσα της οικονομίας ονομάζει προϊόντα. Αγροτικά προϊόντα, τουριστικές υπηρεσίες, καθαρότητα περιβάλλοντος, πολιτιστικές επιλογές

....Καλούμαστε να ανακαλύψουμε όλο αυτό το σύνολο των νέων δραστηριοτήτων της πολυλειτουργικής γεωργίας και του εναλλακτικού τουρισμού, χωρίς να απεμπολούμε και το μαζικό τουρισμό μιας κι η περιοχή μας προσφέρεται και γι’ αυτόν».
Να σημειωθεί ότι την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Μελιβοίας, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, η Τ.Ε.Δ.Κ νομού Λάρισας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών νομού Λάρισας.