Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται σε ένα μικρό πλάτωμα, ακριβώς κάτω από την Κεντρική Πλατεία της Μελιβοίας.

Είναι, πιθανόν, το παλιότερο κτίριο που διασώζεται εντός του οικισμού, σχεδόν αυτούσιο, με μικρές παρεμβάσεις στο εσωτερικό και κάποιες μεγαλύτερες στο εξωτερικό του. Εντοιχισμένη επιγραφή στο δυτικό τοίχο, σκαλισμένη σε πέτρα, τοποθετεί την ανέγερσή του στα 1800 μ.Χ.

Το κυρίως κτίσμα έχει διαστάσεις 10 x 13 μέτρα περίπου (χωρίς το νάρθηκα), ενώ δυτικά και νότια φέρει νάρθηκα. Η βορεινή πλευρά σε μεγάλο ύψος είναι καταχωμένη στο έδαφος, όπως και η δυτική, σε μικρότερο ύψος, γεγονός που αναγκάζει τον πιστό και τον επισκέπτη να εισέλθει σκυφτός, κατεβαίνοντας πέτρινα σκαλοπάτια.

Φέρει ξύλινο τέμπλο, με σκαλιστές διακοσμήσεις και επιζωγραφισμένο, σύμφωνα με την τεχνοτροπία της εποχής του, ενώ το Ιερό Βήμα και ο δυτικός τοίχος φέρουν αξιόλογες αγιογραφίες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αν και φέρει έντονα τα σημάδια του χρόνου, είναι η στέγη του Ναού, ενώ εντύπωση προκαλούν οι σιδεριές των παραθύρων, στο νότο. Το δάπεδο είναι πλακόστρωτο, με διακοσμητικό πέτρινο ρόδακα, μπροστά από την Ωραία Πύλη.

Η εκκλησία από το 1955 έως και το 1969, ήταν ο ενοριακός ναός της Μελιβοίας, οπότε και άρχισε να χρησιμοποιείται ο νεότευκτος ναός της Αγίας Παρασκευής.