Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
Μέσα από τα βιβλία...

Μελίβοια – Αθανάτη. Τάκης Καρδάρας.

Το συγκεκριμένο βιβλίο του Τάκη Καρδάρα, που σημειωτέον, διετέλεσε πολλές φορές βουλευτής και Κοινοτάρχης Αγιάς, αποτελεί την εκπλήρωση ενός χρέους στη Μελίβοια και τους Μελιβοιώτες, οι οποίοι τον στήριξαν με την ψήφο τους δίνοντάς του μάλιστα συντριπτικό αριθμό “σταυρών”.
Αποτελεί το συγκεκριμένο βιβλίο την αποτύπωση της κοινωνίας της Μελιβοίας κατά τη δεκαετία του 1980. Παρουσιάζονται πλήθος στοιχείων για το επιστημονικό δυναμικό, τα καταστήματα, τις ασχολίες, την τέχνη και πολλά άλλα. Γίνεται επίσης μια σύντομη αναφορά στην ιστορία, αλλά και σε μεμονωμένα σημαδιακά ιστορικά γεγονότα και σημαντικές φυσιογνωμίες του χωριού, ενώ εδώ συναντήσαμε και έναν κατάλογο των προέδρων της Κοινότητάς μας από τη σύστασή της και ένθεν, καθώς και ένα κατάλογο με Θανατιώτες θύματα πολέμων. Περιέχει, σημειωτέον, σπάνιες -ασπρόμαυρες- φωτογραφίες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Καρδάρας τόσο τον καιρό που ήταν εν ενεργεία βουλευτής, όσο και κατόπιν ως συνταξιούχος, πέραν του ότι είχε στενούς δεσμούς φιλίας με πολλούς Θανατιώτες και επισκέπτονταν συχνά-πυκνά το χωριό και τα παράλια, άφησε παρακαταθήκη και πολλά δημοσιεύματα για μια ποικιλία ζητημάτων στην πασίγνωστη εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” και τα οποία, εν καιρώ θα αναζητήσουμε και θα αναδημοσιεύσουμε.
Το βιβλίο “Μελίβοια-Αθανάτη” έχει πλέον εξαντληθεί. Όμως, σε πολλά σπίτια θα υπάρχει κάπου ένα (εάν έχει γλυτώσει από τη “μανία” του πετάγματος), αφού ο ίδιος ο συγγραφέας είχε διανείμει από ένα αντίτυπο σε όλους τους μαθητές των σχολείων της Μελιβοίας και είχε μοιράσει αντίτυπα και σε πολλούς Μελιβοιώτες. Επίσης, δεν θα ήταν άσκοπο να αναζητήσει κανείς αντίτυπο για επί τόπου ανάγνωση στο Τοπικό Αρχείο Αγιάς, παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Το βιβλίο με όσες ανακρίβειες και παραλείψεις, σε καμία περίπτωση ηθελημένες κατά τη γνώμη μας, αλλά, μάλλον, αποτέλεσμα λανθασμένης ενημέρωσης του συγγραφέα, είναι ένα σημαντικό βοήθημα στον μελετητή και ερευνητή, αλλά και ευχάριστο στην ανάγνωση σε όποιον θέλει να μάθει άγνωστες πτυχές της Μελιβοίας ή να θυμηθεί πρόσωπα και γεγονότα. Η έκδοση του βιβλίου έγινε το 1986.